Краси Алексиева, галерия „Възраждане“, Пловдив

Вече години, братя Касапян създават една духовна творческа вселена, една висока морална категория, където душата, унизена и уморена от бездуховните напъни на съвремието, може да отлети и да зареди сърцевината си със светлина
Тези рисунки са сърцевината на тяхната дарба. Те са есенцията на майсторлъка им. Тук са алфата и омегата на техните търсения.
Основната тема в изкуството им е човешкото тяло. Но това е едно много тясно определение, защото за авторите тялото е само изходна точка към библейската философия, морал и внушения. Така, както Бог е приютил душата в човешката плът, така и братята, чрез тялото, внушават морални категории, деформират го според душевните му и духовни страсти и страдания, правят от него природен феномен, вграждайки го по най-фантастичен начин в стихийността на Божия свят. Пак чрез тялото, художниците съизмерват унищожаването на природата, невъзможността за равновесие в един свят, жонглиращ с доброто и злото като с две пачки динамит. Чрез тялото, което е било и ще бъде прах, ни втренчват в безначалието и безкрайността на Времето, за да усетим за колко кратко време сме човеци и имаме само мигове — да направим нещо добро, само мигове – да вдигнем очи нагоре и да се помолим за нещо добро.
Касапян имат изключително индивидуално усещане за формата и ювелирния детайл, а дълбоките духовни внушения, които дават библейски измерения на тази форма, персонифицират творбите на братята високо над дребнотемието и дребномислието.
Произведенията им ни карат да мислим и да вярваме, че не всичко е загубено. Че красотата ще спаси света.