Автор: Антоанета Германова

Когато наричат едно изложбено пространство ГАЛЕРИЯТА, то означава, че е най-авторитетната в града. Точно там – в залите на „Градската художествена галерия“ на 5 март се откри съвместна експозиция с творбите на студентите и преподавателите от специалност „Църковна живопис“ при АМТИИ. За да се види постъпателното развитие на едно изкуство, което в нашето забързано и комерсиално време отново се радва на заслужен интерес, на едно възраждане на духа и майсторството, които имат всепризнато място в съзиждането на нацията ни.
Директорът на Градската художествена галерия – Красимир Линков приветства многобройните гости и предостави на специалиста в тази област Светла Москова да разясни качествата и достоянията на експонатите -иконопис и стенопис. Всички творби са създадени в духа и традицията на православния канон и наложилите се през вековете технологични норми. Преди година, в почти същия състав, творците представиха мащабно и достойно Пловдивската школа на Първото биенале на църковните изкуства – Велико Търново 2009.
В двата раздела на изложбата – иконопис и стенопис бяха експонирани оригинали – иконопис, както и репродукции на реализирани стенописи. Показани бяха фотокопия на Царски икони, които вече са свързани неразривно с интериора на действащи храмове.
Групата на преподавателите беше представена от Стефка Токмакова-магистър по “Църковна живопис” и асистент по иконопис и иконография; Антоанета Германова – магистър по стенопис НХА, магистър по църковна живопис АМТИИ, хоноруван преподавател по стенопис и композиция, както и доцентите Елена Кантарева-Дечева и Дечко Дечев – водещи преподаватели в специалността, автори на стотици икони, намиращи се е различни храмове в България и частни колекции. Тяхно дело са и стенописите в купола и олтарната абсида на храм „Успение на Пресвета Богородица“в Пампорово.
В групата на студентите има както магистри, така и бакалаври. Людмил Костадинов е с бакалавърска степен по стенопис от НХА, а магистратурата си по „Църковна живопис“ прави в АМТИИ. Бакалаврите Александрина Ячкова, Мария Вълкова, Боряна Илиева, Венцислав Атанасов, Катерина Куманова, Илиан Видолов, Янна Цанкова, Йорданка Чонина, Лена Костадинова, Майя Драгова и Мирослав Трифонов също представят своите произведения – копия и авторски решения по време на обучението си.
Ректорът на АМТИИ-Пловдив, доц. д-р В. Йончева приветства участниците в изложбата и изрази своята надежда, че специалността ще продължи да се развива. Тя зарадва присъстващите с намерението от есента на 2010 г. в АМТИИ-Пловдив да се открие магистърска програма по „Църковна музика“, която заедно със специалността „Църковна живопис“, може да даде начало на единен “Център за християнски изкуства”.
Доцент Дечев приветства гостите и студентите и изрази своята надежда, че изложбата се посвещава на националния празник на България и на великденските празници.
Сред мекото проблясване на златото по иконите и дълбокото синьо на стенописните фонове – всички бяха съпричастни с Возкресение Христово!!!

За презентацията е нужен JavaScript.